2011-02-03

Noma - världens bästa restaurang

Mat så in i norden på SVT besökte idag gourmérestaurangen Noma i Köpenhamn som är utsedd till världens tredje bästa restaurang. Där kostar en sjurätters middag 250 euro, alltså 2 200 kronor i dagens penningvärde och man bör vara ute i god tid då kön till ett bokat bord är tre månader.

Under teveprogrammets gång visar det sig att kockarna på Noma saknar hårskydd och både armbandsklocka och ring har man glömt att plocka av. Dessutom kliver programledarna Michael Björklund och Matias Jungar rakt in i köket, helt utan skyddskläder. Det är väl ändå inte för mycket begärt att kockarna på en av världens bästa restauranger följer de enklaste av hygienregler. Det känns faktiskt nonchalant gentemot gästerna.

J.F. Hygienkonsult erbjuder kökspersonal utbildningar som ger resultat eller som någon skrev i en kursutvärdering; "Nu har jag fått mig en rejäl hygienkick". Peter Kreiner och Rene Redzepi är varmt välkomna att höra av sig.

Gå med i J.F. Hygienkonsults facebookgrupp HÄR.

EDIT:

Och sorgligt nog skriver idag DN om att 63 människor har blivit matförgiftade på Noma: http://www.dn.se/nyheter/varlden/63-magsjuka-pa-varldens-basta-restaurang


6 kommentarer:

David sa...

Bra inlägg!
Hade restaurangen klarat de svenska hygienkraven?

Joakim sa...

David: Tack! Eftersom vi går under samma EU-regelverk i Danmark som i Sverige så klarar de varken kraven i Danmark eller i Sverige.

Anonym sa...

Om man sedan ta talla så mycket på maten som dessa kockar gör borde de väl använda engångshandskar.

Det smakar ju inte lika bra rent mentalt om man vet att kocken utan engångshandskar har tallat på maten som jag ska stoppa i min mun.

// Jonny

Anonym sa...

Fast det är väl bara i fantasin en kock inte stoppar fingrarna i maten för att smaka av. Händer alltid, oavsett om någon vill påskina ngt annat.

Tommy sa...

Det blir inte bra underhållning om deltagarna har löjeväckande skyddskläder. Se bara på Hells Kitchen o.s.v. eller den Svenska motsvarigheten.


Tommy

Joakim sa...

Jonny: Kan hålla med om din iakttagelse.

Anonym: Det stämmer inte utan det är en skröna att kockarna skulle doppa fingrarna i din mat vid avsmakning de seriösa, vilka de flesta är, använder sig av avsmakningsskedar.

Tommy: håller inte med alls utan det skulle bara göra ”showen” än bättre med snygga förklä-den, gärna med en SVT-logga broderad och stiliga kockmössor.

I de allra flesta av matprogram är inte maten som tillagas i programmen till för kommersiell försäljning varför det egentligen inte spelar någon roll hur de sköter hygienen. De omfattas inte heller av livsmedelslagen. Här var det dock en helt annan sak då programledarna gjorde ett besök i en riktig restaurang där kockarna för fullt höll på att iordningställa måltider som senare skulle serveras.