2009-03-09

100 bra sätt att undvika matförgiftning

#88: Skärbrädan ska vara som mågen. Alltså hel och ren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du göra en till tipslista. Om skillnad mellan skräpmat och nyttig mat i butikerna, och lite allmänna tips.

Du kommer ihåg att jag var tvungen att ringa dig för att tolka datumformat på preston.

Tommy

Joakim sa...

En mycket bra idé. Finns dock ett litet problem. Var ska jag skicka fakturan? En sådan lista kan jag göra om det är någon som betalar = tar för lång tid och tid är det enda jag tar betalt för.

Annars kan jag rekommendera www.slv.se där Livsmedelsverket har sina näringsrekommendationer till oss svenskar.

Fast egentligen är det fruktansvärt enkelt. Betydligt mer av frukt och grönt och fiberrik kost. Mindre av animaliska (förenklat: Fast fett ska undvikas medan flytande är betydligt bättre) fetter. Men framför allt gör av med mer energi än vad man stoppar i sig. Alltså mer motion.

Anonym sa...

En fråga; diskning av skärbräda i träd?? Vill bara veta exacta rek... jag gör på ett sätt som jag lärt mig men chefen på ett annat. Nyfiken! Brädan används till all styckning.

Joakim sa...

Pinglan: Bara den är hel och mikrobiologisk ren så spelar diskmetod ingen roll. Men det finns en huvudregel för all rengöring som är:

1. Först försköljning aldrig varmare än 40 grader.

2. Diskning i HETT vatten. Använd gärna alkaliskt diskmedel. Skrubba på alla sidor och kanter

3. Efterskölj med varmt vatten 90 grader.

4. Desinfektion med spritdesinfektion som får dunsta utan efterskölj.

För att kolla så att man har rätt rengöringsmetod ska man några gånger per år ta ut rengöringsprover. LYCKA TILL!

Anonym sa...

tack!! det är så jag lärt mig... fortsätter med det oavsett vad dom andra säger :)

Anders sa...

Tycker hystering kring desinfektion är allt för hög. Det finns en anledning till att det bildas resistenta bakterier både på sjukhus och i vardagen, jag personligen tror det ligger mycket i denna hysteri, handsprit i tid och otid, klorin till höger och vänster, rengöringsmedel med bakteriedödande medel osv...
Allt detta leder till att vi får resistenta bakterier och troligen till att folk oftare blir sjuka och utvecklar allargier, nej fr4am för vanlig såpa, tvål/vatten och vanlig diks under varmt vatten, samt lufttorkning.