Har fått förfrågningar om vad detta med egenkontroll är. Livsmedelsverket beskriver egenkontroll på följande sätt.
----------------------------------
Egenkontroll
Konsumenten ska inte riskera att bli sjuk för att maten från ditt företag innehåller farliga bakterier, främmande ämnen och föremål eller odeklarerade allergiframkallande ämnen.
Det är du som ansvarar för att den mat du producerar är säker och att konsumenten inte luras (redlighet). Du måste ha kontroll över din verksamhet.
I ditt företag ska du bygga upp ett kvalitetssystem för egenkontroll. Det är en mycket viktig del av företagets totala kvalitetssäkring. Exakt hur systemet ska utformas och dokumenteras är inte reglerat i någon lagstiftning. Det ska dock baseras på:
- God hygien och produktionspraxis (GHP)
- Faroanalys och kritiska styrpunkter (HACCP)
Till hjälp att bygga upp ett system kan finnas branschvisa riktlinjer för god hygien- och produktionspraxis.
Källa: Livsmedelsverket
----------------------------------
Jag har på gång ett mer publikt inlägg som beskriver egenkontrollen som det underbara verktyg det är. Håll ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar