Jag skrev en kommentar på Kickis blogg gällande tillsatt cyanid i koksalt som ni kan ta del av HÄR. Kicki ställde några motfrågor som jag nedan försöker ge svar på:
Hej, Kicki!
Jag försvarar inte alls tillsatser som är onödiga. Allt blir farligt i för stora mängder. Det enda jag är ute efter är en debatt baserad på vetenskap inte trohet. Cyanid är mycket riktigt farligt i förstora mängder. MEN små mängder behöver människan för sitt välbefinnande. Sannolikt tillför örter i koksalt större faror, i form av bakteriesporer, än vad tillsatt cyanid gör.
Jag är inte alls lika säker som du på att det är ”helt onödiga tillsatser” som tillsätts. En livsmedelstillsats får endas användas om den godkänts för livsmedlet i fråga. Det innebär att ett godkännande för en tillsats aldrig kan ges generellt. Den som vill använda en tillsats måste ansöka om godkännande hos EU-kommissionen. I ansökan ska det bland annat redogöras för varför man vill använda tillsatsen, i vilket/vilka hänseenden tillsatsen anses vara av värde för konsumenten m m. Mer om detta HÄR.
Vad jag menar är att olika livsmedelsfaror vetenskapligt - HACCP - måste vägas mot varandra (som ovan med örter kontra cyanid).
Ett annat tragiskt exempel är företaget Hipp som tillverkar ekologisk barnmat utan tillsatser som nu råkat ut för en katastrof. Just nu är ett litet barn allvarligt sjuk efter att ätit Hipps fruktmos för barn. Detta då maten innehöll matförgiftningsbakterien, Clostridium botulinum. Mer om detta HÄR.
Med detta menar jag inte att man aldrig kan tillverka barnmat utan tillsatser. Utan att det krävs extra strikta säkerhetsarrangemang i tillverkningsprocessen om man väljer att plocka bort tillsatser som är bakteriehämmande. Som sagt. Olika livsmedelsfaror måste vägas emot varandra. Detta kommer bort i debatten.
Etiketter:mat e-nummer e250 forskning livsmedel/ e-nummer livssmedelstillsatser tillsatser natriumnitrit e250 E-ämnen botulinumtoxin newsdesk hd svd svd2 dn 2 3 4
intressant
11 kommentarer:
Du läste väl Marie-Louise Danielson Thams krönika i DN om tillsatser? Den var mycket bra! Förresten en fråga till Mats-Eric Nilsson som skrivit äkta vara: Måste sjömansbiff innehålla sjömän för att få kallas sjömansbiff??
David, nej då sjömansbiff är en gryta gjord på nötkött, potatis och lök.
Om en färdigrätt som kallar sig sjömansbiff och inte innehåller nötkött, potatis eller lök utan fejkade substitut, då bör den inte kallas sjömansbiff.
Innan du frågar så kan jag svara redan nu. Cafe de Paris innehåller varken kaffe, ett kafe eller Paris.
Innan du frågar så kan jag svara redan nu. Ceasarsallad innehåller inte Ceasar.
osv osv..
Hej Anonym!
Falukorv innehåller inte Falun heller! :-)
En riktig sjömansbiff ska väl innehålla öl också eftersom det var ont om färskvatten på sjön!
Hej David,
Öl arom räcker väl enligt dig?
Hur tänker du när du säger att vi behöver cyanid för vårt välbefinnande?
Människan behöver cyanid i små mängder. Liksom många andra ämnen som i för stora mängder blir giftigt. Informationen är hämtad HÄR.
Cyanid är farligt även i små mängder, det inhiberar både bindandet av syremolekyler till hemoglobin om du menar att vi skall andas in cyaniden och inhiberar i jonformen CN- proteinet cytokrom c oxidas, vilket behövs i elektrontransportkedjan i alla cellers mitokondrier. Då det binder till järnjonen och i hög grad även binder till andra metalljoner kan det potentiellt påverka en hel del andra proteiner. Sannolikheten att cyanid stöter på ett metallinnehållande protein innan det nu skulle tas upp av kroppen som du påstår är som jag ser det betydligt större.
Om du länkar till en ca: 10 år gammal länk i en tidnings artikellista som inte går att se idag, och bygger din information på det bör du tänka om, alternativt ge mig en länk till en tänkbar cellulär mekanism som behöver cyanid/cyanidjoner. Då jag inte har tillgång till artikeln är det svårt att se vart författaren/rubriksättaren har missat.
Läs gärna livsmedelsverkets rekomendationer vad gäller linfrön som innehåller cyanid.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=15528&epslanguage=SV#reko
Hej!
Jag länkar INTE till någon gammal artikel. Utan till SLV, läs här: http://www.slv.se/upload/dokument/var_foda/Artikelregvf94-98.pdf
Sedan får du gärna förklara för mig vad SLV menar då du verkar kunnigare på området än vad jag själv är. Tack på förhand.
Nu såg jag vad kicki skrivit och allt löste sig, det handlar alltså inte om cyanid, den som påstår något sådant kan inte speciellt mycket kemi. Det handlar om tillsatser av komplexjoner, hexacyanoferrater, det vill säga en järnjon som binder 6 CN till sig i en oxtaedrisk struktur och tillsäts i maten i form av E535 (Natriumhexacyanoferrat) och E536 (Kaliumhexacyanoferrat), dessa komplexjoner är tämligen inerta och är varken speciellt farliga eller nödvändiga. Möjligtvis kan en del sönderdelas av magsyran, men vätecyanid är en svag syra och mängderna tillsats är försvinnande små.
jag skulle ändå vilja kunna läsa hela artikeln, den sidan jag kommer till när jag går via länken är en lång (14s) lista av artiklar (rubrikerna på dem), är det möjligen något jag missar.
Vänligen
Oskar
Det vill jag också och letar febrilt. Återkommer om jag lyckas.
Förresten tack för informationen om linfrö. Hade jag missat. Dåligt av mig bra av dig. Kunskap är GÖTT.
Skicka en kommentar