2010-05-07

”Din matkorg är en bakteriehärd”

Krigsrubriker på förstasidan i dagens Metro.

Tydligen har en livsmedelsinspektör i Ludvika sprungit omkring i fem livsmedelsbutiker för att undersöka renligheten i kundkrogar (?). Bland annat går det att läsa följande i dagens Metro:

”Kundkorgar har spår av kött, mjölk och jord. När livsmedelsinspektören Bo-Göran Fransson undersökte renligheten på kundkorgar i fem livsmedelsbutiker i Ludvika fick alla underkänt. Förpackningar läcker i kundkorgarna. Korgarna släpas i marken. De används om och om igen, men rengörs sällan. I stället blir de bakteriehärdar. Så ser det ut i stora delar av landet, enligt Bo-Göran Fransson. – Snusket förekommer i mer eller mindre varje varukorg, säger han.”

Själv förstår jag just ingenting. Varför springer denna livsmedelsinspektör omkring och tar mikrobiologiska prover i KUNDKORGAR?

Sedan 2006, då vi fick en ny livsmedelslag, ska kommunala livsmedelsinspektörer inte alls ägna sig åt provtagning. Utan det är livsmedelsföretagarens (butikens) ansvar att ta ut de prover som behövs för att kunna bevisa att de rengöringsrutiner som finns är tillräckliga. Livsmedelsinspektörens uppgift är att granska dessa rutiner.

Men okey låt säga att det fortfarande var den kommunala livsmedelsinspektörens uppgift att ta ut mikrobiologiska prover. Varför i så fall välja varukorgar? Det hade varit synnerligen mycket mer välanvända pengar (det är dyrt med provtagning) att istället ta ut mikrobiologiska prover på ytor som kommer i direktkontakt med maten? Som skärbrädor, redskap (knivar, slevar, vispar) arbetsytor, delikatesskyl eller skärmaskiner.

Visst det finns säkert kunder som lägger sallad och annat frukt och grönt oskyddat i korgen, men de flesta sköljer väl ändå salladen innan förtäring.

Och visst igen, matkorgarna ska självfallet vara synligt rena men att begära att de ska vara fria från bakterier är rent trams. Den enda åtgärd som skulle kunna erbjuda bakteriefria matkorgar vore införsel av engångsmatkorgar. Och den utvecklingen önskar väl ändå ingen.

Stackars skattebetalare i Ludvika som betalar en del av sin kommunala skatt till rena tramserier.

kuriren

5 kommentarer:

David sa...

Tillsynen i Sverige ska ju vara riskbaserad idag. Jag kan inte förstå hur denna kommun kommit fram till att kundkorgarna är den största hygieniska risken i en stor matbutik?
Innebär det att brickorna är det farligaste som finns i en lunchmatsal?

Joakim sa...

David: Jag håller verkligen med dig.

Anonym sa...

Nu blossar detta upp i media igen efter att tidningen Ljusnan i Hälsingland begärt en undersökning av butikernas kundkorgar och golv.

Joakim sa...

Anonym: Jag såg detta och blev väldigt road. Även DN tog upp detta.

Anonym sa...

Kundkorgen - Terroristens nya vapen!