2009-09-17

Hos optikern

I veckan lyckades jag stressad i duschen på ett Scandichotell krossa ett av glasen i mina glasögon. Attans är ett annat betydligt mildare ord mot de som då föll över mina läppar. Jag skulle nämligen köra en föreläsning femton minuter senare.

Väl tillbaka i Göteborg skulle en ny optiker väljas. Ny då min förra håller till i Skara. Alla dessa val håller på att göra mig tokig. Har exempelvis precis valt min vårdcentral. Valde självfallet en som drivs privat. Vald optikkedja blev synoptik. För deras generösa erbjudande och för deras reklam om så kallade glasögonstylister. Jag vet nämligen hur velig jag kan bli vid val av glasögonbågar, varför det kan vara skönt att lämna över ansvaret till en expert.

Hos synoptik i Nordstan gjorde jag direkt klart för min glasögonstylist att hon som expert får välja ut bågar till mitt ansikte. Hon valde ut och jag provade. Och provade. Gick runt och hummade, bad om utlåtande inte bara från min speciellt utvalde glasögonstylist utan även bland hennes kollegor och även hos andra kunder. Man vill ju gärna få ett statistiskt säkert underlag.

Till slut hade de åt mig valt ut fyra bågar som jag skulle låna med mig hem. När jag väntade på att optikern skulle bli klar med jag vet inte riktigt vad, kikade jag på andra glasögon. Då fick jag syn på ett par glasögonbågar som liksom sa något till mig. Oklart vad. Jag satte på mig dessa, avbröt min glasögonstylist som höll på med jag vet inte riktigt vad och frågade:

Jag: Men dessa då?
Glasögonstylist: Dom ska du ha!
Jag: Men är inte dessa bågar till för mediamänniskor runt Stureplan.
Glasögonstylist: Hi hi jo kanske men de är även till för modiga män och de passar dig väldans bra.

Jaha så varför valdes inte dessa bågar ut för provning tänkte jag tystsurt för mig själv. Så mycket för dessa så kallade ”glasögonstylister”. Hon packade ned de nu fem bågarna.

I samma veva gjordes även en synundersökning. Fast inte av en stylist utan av en legitimerad optiker. Till min stora glädje konstaterade hon att jag fortfarande inte behövde dubbelslipade glas. Dubbelslipade glas är ju mycket vanligt för närsynta som kommit upp i en viss ålder. Jag insinuerade något om att detta måste vara ett tecken på att jag fortfarande inte är gubbe. Min optiker höll bestämt med. Hm, jag gillar redan min nya optiker.

Väl hemma med mina nu fem glasögonbågar visste jag inte riktigt vilka jag skulle fråga om råd. De flesta av mina nära och kära bor en bit ifrån mig. Således fotade jag mig själv i de olika glasögonbågarna, la ut bilderna på min blogg och utlyste en omröstning. I ett massmail bad jag de närmsta om ett utlåtande. Visst jag är fullt medveten om att detta är egocentriskt i överkant. Till min stora glädje vann överlägset de glasögonbågar som inne hos optikern försökt kommunicera med mig. Därför är dessa nu beställda och bildbevis kommer komma upp på bloggen.

Hur föreläsningen gick? Den gick bra även om jag snubblade omkring mer än vanligt där uppe på podiet då jag ju mer eller mindre var enögd.

2 kommentarer:

åsa sa...

Oj, oj, oj nu blir man ju nyfiken på hur de ser ut. Misstänkter att en Stylist hos Synoptik inte var mycket att luta sig mot, så det låter bra att du tog de du själv hittade.

Helena sa...

Var också hos optikern nyss. Själv körde jag varianten nya glas i gamla bågar, kräsen som jag är. =)