2009-05-19

SvD bluffar

Bra att SvD HÄR publicerar innehållsförteckningar på fyra måltider som nu erbjuds på några av stockholms sjukhus. Leverantör är Sodexo som utvecklat ett koncept som heter SoFresh.

SvD själva skriver att ”stockholmarnas nya sjukhusmat är proppfull med omtvistade ingredienser, visar SvD:s granskning”. Detta måste vara årets scoop som belönas med stora journalistpriset. Grävande journalistik när den är som bäst. Vad som inte framgår är att ingrediensförteckningarna för samtliga måltider finns tillgängliga för allmän beskådan på Internet HÄR. ”Granskning” har fått en helt ny innebörd. På journalisthögskolan ingår uppenbarligen en kurs i klippa och klistra.

Men nu till sakfrågan med alla dessa tillsatser. För det första. Jag är ingen försvarare av onödiga tillsatser.

För det andra. När SvD nu påstår sig vara en ”granskande” tidning kunde det varit intressant med en redogörelse i hur mycket tillsatser de tidigare måltiderna – som tillagades i sjukhusens egna storkök - innehöll jämfört med dagens.

För egen del är jag inte förvånad över alla dessa tillsatser i de färdiga måltiderna. När vi själva sätter ihop en måltid i hemmet kommer vi upp i samma antalet tillsatser. Och vad är problemet med detta? Så länge du tycker det är gott, så länge maten är säker och näringsrik.

Till sist. Tillsatsdebatten bör nyanseras. Media skrämmer upp oss konsumenter, många gånger helt i onödan, med ett enda syfte. Rädsla säljer. Fler besökare maximerar annonsintäkterna.

För dig som blivit uppskrämd rekommenderar jag fakta som du hittar HÄR och HÄR.

Mat ska vara en njutning, inte skrämmande och ångestfyllt.

Smaklig spis.

svd svd svd2 mat e-nummer e250 forskning livsmedel/ e-nummer livssmedelstillsatser tillsatser natriumnitrit e250 E-ämnen botulinumtoxin newsdesk intressant

4 kommentarer:

Johan Kjellén sa...

Även en förment seriös kvalitetstidning som Svd piskar gärna upp stämningar för att skapa rubriker och öka intäkter.
Inget nytt under solen, vi har nu svininfluensen, allvarlig, visst, men masmedia blåser upp som vanligt.
Jag minns Tjernobylkatastrofen, som var fruktansvärd, men inte jordens undergång, och strålskyddsinstitutets chef som hette Bengtsson. Han beskylldes för att tona ner faran, i efterhand fick han rätt, det blev effekter i Sverige, men inte av den dignitet som domedagsprofeterna förutspådde.

David sa...

Med den budget de har per maträtt tror jag det är svårt att få till att allt ska vara lagat från grunden. Det viktigaste måste väl vara att erbjuda en säker produkt som smakar bra? Vad man kan se på deras ingrediensförteckningar är ju att många E-nummer kommer från en färdig del som t ex en köttbulle.

Tommy sa...

Bra inlägg i livsmedelsdebatten. Många ser tillsatser som något dåligt, men visst finns det väl tillsatser som är riktgt bra?

Tommy

Joakim sa...

Johan: Intressant jämförelse där.

David: Precis! De måltider som tillagades från landstingens egna tillagningskök tillagades troligen inte heller de från grunden utan även dessa sattes troligen ihop av halvfabrikat som ex. inköpta köttbullar.

Därmed är det troligen ingen skillnad alls på det som nu erbjuds och det som tidigare erbjöds, vad det anbelangar antalet tillsatser. Och troligen är näringsinnehållet idag bättre då man slipper varmhållning som alla vet urholkar näringsinnehållet.

Fast gott måste det ju alltid vara och där har jag inga åsikter då jag inte har smakat på maten.

Och jag skulle vilja se det tillagningskök som klarar av att varje dag tillaga 3000 portioner från grunden med egenrullade köttbullar osv. osv. Vad kostnaden skulle bli vet jag inget om men troligen skulle det bli betydligt dyrare och då skulle en adekvat diskussion om slöseri med våra gemensamma skattepengar komma som ett brev på posten.

Tommy: Tack! Många tillsatser är helt naturliga och dessa kan du naturligt hitta i ex. ägg, blåbär och citron men ingen ifrågasätter onyttan av dessa råvaror (?). Och som du själv säger finns det de tillsatser som är riktigt bra. Ex sådana som gör att vi slipper bli matförgiftade. Andra tillsatser är mer tveksamma som ex. azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen. Men mer om detta i ett annat inlägg som jag håller på att slipa på och som snart kommer komma upp på bloggen.

Slutligen. Jag är ingen försvarare av onödiga tillsatser och därmed basta. Och jag går ingen annans ärende utan är en påläst livsmedelsingenjör (vsst höga hästar osv.) som vill dela med mig av min kunskap.