2009-01-10

Snällism


Åkte för en tid sedan tåg mellan Jönköping och Göteborg. Vill inte ange exakt datum då jag inte vill utsätta en snäll människa på SJ för eventuellt nitiska chefer. Jag åker mycket tåg. Det är ett behagligt, snabbt och prisvärt sätt att transportera sig från A till B. Dessutom miljövänligt.

Alla som känner till lite geografi vet att man bör byta tåg i Falköping för vidare färd mot Göteborg. Så blev nu inte fallet utan jag hamnade istället två tågstationer längre bort. I Skövde.

Och nej jag somnade inte. Jag klev av i Falköping och på nästa tåg – perrongen mittemot – då jag plötsligt kände att något saknades.

Nej, min väska är ju ombord på det andra tåget. Från vilopuls till en puls där hjärtat nära nog hoppade ut ur bröstkorgen. Detta då alla mina nycklar fanns i väskan och på väskan står min hemadress (brukar vara bra när väskan kommer bort på flyget).

Jag formligen kastade mig av tåget och återigen ombord på det andra tåget som tack gode gud stod kvar vid perrongen. Letade febrilt i panik efter min gamla plats – kanske någon hade stulit min väska hann jag tänka – allt för att hinna av och åter ombord på rätt tåg. Till slut hittade jag väskan greppade den och tåget rycket till. Tåget började rulla. Tänkte för en mikrosekund på lösningen nödbroms. Adrenalin ger inga smarta lösningar.

Tänkte snabbt om och var nöjd med att väskan åter var i min ägo. Enda konsekvensen blir nu en senare hemkomst och en ny biljett. Det kan jag leva med, tänkte jag.

Väl vid biljettkassan i Skövde berättade jag min dråpliga historia. Den otroligt snälla mannen i biljettkassan bytte ut min gamla nu ogiltiga biljett till en ny, kostnadsfritt. ”TRAFIKSTÖRNING” stod det på biljetten. Jag skrattade till när jag fick se detta. Mannen tittade lite konstigt på mig så jag förklarade att trafikstörning blir efter detta mitt nya uttryck för hjärnsläpp.

Känns som att 2009 blir snällhetens år. Ser jag fram emot.

2 kommentarer:

Llamas sa...

Well det kanske finns någon slags snällhet inom Statens Järnvägar. Själv åker jag också en hel del tåg (4-5 dagar/vecka) och är av uppfattningen att högst ansvarig för västra stambanan borde straffas på något sätt. Spelar ingen roll vilken typ av tåg man åker eller åt vilket håll man kan ändå vara säker på att man inte är framme i tid.

Marit sa...

Det är så härligt att träffa på snälla främlingar, hoppas att det fortsätter så för dig!