tag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post3878320051212570887..comments2023-07-12T13:57:40.238+01:00Comments on J.F. HygienKonsult: 500 000 Matförgiftade per årJoakimhttp://www.blogger.com/profile/14797048861446964611noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-9845826445029971332009-10-02T17:27:51.404+01:002009-10-02T17:27:51.404+01:00Hej, Markus!
Tack för din kommentar. Kul!
”Det ...Hej, Markus!<br /><br />Tack för din kommentar. Kul! <br /><br />”Det är ju jättefint att ha en nollvision för matförgiftningar, men finns inte redan den?”<br /><br />Rätta mig om jag har fel men så vitt jag vet har inte Sveriges riksdag beslutat om en nollvisionen för svenskt matsäkerhetsarbete. Motsvarande det beslut som Sveriges riksdag antog 1997 om en nollvisionen för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. <br /><br />”Är det någon restaurangägare som tänker "Nu ska jag se till att någon blir sjuk av det jag lagar till."?” <br /><br />Finns det nog lika lite av som biltillverkare, busschaufförer och bilförare som tänker: ”Nu ska jag ta ihjäl så många människor som möjligt i trafiken”. <br /><br />Dessutom bör rubriken inte tas på allt för blodigt allvar. Rubriker är till för att väcka uppmärksamhet. Min förhoppning är att de som läser artikeln i sin helhet förstår budskapet, som inte i första hand är kravet på en nollvision. Jag är ledsen om jag vilselett dig genom min rubriksättning.<br /><br />Ha De Gott JoakimJoakimhttps://www.blogger.com/profile/14797048861446964611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-68061506107863596522009-10-02T17:17:13.971+01:002009-10-02T17:17:13.971+01:00Hej.
Det är ju jättefint att ha en nollvision fö...Hej.<br /> <br />Det är ju jättefint att ha en nollvision för matförgiftningar, men finns inte redan den? Är det någon restaurangägare som tänker "Nu ska jag se till att någon blir sjuk av det jag lagar till."? <br /><br />/MarkusAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-76244863496569846392009-09-29T17:48:17.911+01:002009-09-29T17:48:17.911+01:00Anonym: Urvalet gjordes efter det att jag på Twitt...Anonym: Urvalet gjordes efter det att jag på Twitter och Facebook ställde en öppen fråga till mina "followers" och "vänner" om vilket bryggkaffet de ansåg vara godast. De kaffemärken jag fick på förslag fick här vara med att tävla. <br /><br />Tack för din fåga.<br /><br />Ha en fin dag JoakimJoakimhttps://www.blogger.com/profile/14797048861446964611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-83784335261521666052009-09-29T15:00:27.477+01:002009-09-29T15:00:27.477+01:00Hur har du gjort urvalet till din kaffeomröstning?...Hur har du gjort urvalet till din kaffeomröstning?? Det är en från Gevalia, en från Arvid Nordqvist och hela 4 från Zoegas! Det speglar ju inte marknaden. Dessutom är inte Löfbergs med även om jag inte gillar den själv borde den väl få vara med??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-28007628473477972862009-09-26T15:58:35.081+01:002009-09-26T15:58:35.081+01:00Hej, Anders!
Tack för din kommentar.
Utav de 500...Hej, Anders!<br /><br />Tack för din kommentar.<br /><br />Utav de 500000 som blir matförgiftade uppskattar Livsmedelsverket att det är 50% i hemmet och 50% som ätit ute (restaurang, matsal, snabbmat osv). Utav de uppskattningsvis 250 000 som blir matförgiftade i hemmet finns det mig veterligen inga säkra siffror på hur stor andel som är butiksrelaterade respektive relaterade till hemmet. <br /><br />Vad man däremot vet är att ju bättre butiken jobbar med förebyggande matsäkerhet desto fler och större misstag kan begås i hemmet utan att detta nödvändigtvis måste resultera i en matförgiftning. Låt mig ta ett exempel om tillverkning av smörgåstårta. Låt säga att personalen på grund av otillräcklig handhygien smittar ned smörgåstårtan med Staphylococcus aureus. Tårtan försvaras kylt i butik varför bakterien är ofarlig vid själva inköpet. Dock står tårtan framme allt för länge i rumstemperatur i hemmet varpå nämnd bakterie bildar ett gift. Giftet gör att de som äter av tårtan blir matförgiftade. Så här är det nästan alltid. Mer än en livsmedelsfara måste inträffa för att det ska utvecklas till en matförgiftning. Som i detta fallet med otillräcklig personlig hygien följt av fel förvaring.<br /><br />Ha De Gott JoakimJoakimhttps://www.blogger.com/profile/14797048861446964611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-13257277908894610222009-09-26T09:28:05.415+01:002009-09-26T09:28:05.415+01:00"Varje år blir en halv miljon svenskar matför...<i>"Varje år blir en halv miljon svenskar matförgiftade"</i><br />Det man ofta glömmer är att över 90% blir det i egna hemmet, har inte exakta siffror här, men vill minnas att det är närmare 95% som blir matförgiftade av egen okunnighet eller slarv, tex jordbakterier i mat som borde varit sköljd mer noggrant.Andershttp://blogg.aftonbladet.se/aceeo/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-4504265341205916352009-09-25T10:28:40.204+01:002009-09-25T10:28:40.204+01:00Joakim,
Tack för svaret.
Håller med, men det fin...Joakim,<br /><br />Tack för svaret.<br /><br />Håller med, men det finns alldeles för många som inte har dokumenterat sin produktsäkerhet och vet alltså inte hur länge produkterna håller och vilket beroende hållbarheten har av lagringstemperaturen. Många även inom industrin vet heller inte att pastörisering innebär att temperaturen i kallaste punkten i produkten skall hållas vid 90º C i 10 min, vilket är ekvivalent med 98º C i 2 min, vilket vi utnyttjar i vår process. <br /><br /> <br /><br />Vänliga Hälsningar<br /><br />OlleAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-43802933378433197872009-09-24T15:50:28.291+01:002009-09-24T15:50:28.291+01:00Jag drar mitt strå till debattstacken här:
http:/...Jag drar mitt strå till debattstacken här:<br /><br />http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12056102Davidhttp://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12056102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-64970916808065628412009-09-24T12:15:10.938+01:002009-09-24T12:15:10.938+01:00Hej, Olle!
Tack för din kommentar.
Hygienkraven ...Hej, Olle!<br /><br />Tack för din kommentar.<br /><br />Hygienkraven höjs inte i butik utan de har hela tiden varit höga Skillnaden är att de butiker som så önskar nu kan certifiera sig och visa på att de HAR höga hygienkrav som efterlevs i den enskilda verksamheten. <br /><br />Enligt min mening får vem som helst, så väl industrin som butik, tillverka färdiga måltider så länge man tillser att maten är säker. <br /><br />Ha De Gott JoakimJoakimhttps://www.blogger.com/profile/14797048861446964611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2321604950920573587.post-76409844901718570752009-09-24T12:04:59.101+01:002009-09-24T12:04:59.101+01:00Jag håller helt med dig att det är bra att hygienk...Jag håller helt med dig att det är bra att hygienkraven i butikerna har höjts. Däremot tycker jag inte att man skall tillverka livsmedel speciellt inte kylda färdigrätter med flera veckors hållbarhet i butikerna. <br /><br />Industrin är bättre på att tillverka livsmedel. Livsmedelshandeln skall syssla med det de är bäst på nämnligen sälja livsmedel. <br /><br />Vi på MicVac har en metod att tillverka kylda färdigrätter, där man bibehåller en bra produktkvalitet och får en hållbarhet på 30 dagar vid + 8º C.<br /><br />Om du har möjlighet att gå in på vår hemsida, så skulle det vara intressant att höra din uppfattning om produktsäkerhet för livsmedel i allmänhet och kylda färdigrätter i synnerhet.<br /><br />Vänliga hälsningar <br />Olle Olofsson<br /><br />Head of TechnologyAnonymousnoreply@blogger.com