2009-10-17

Trovärdighetsbrist hos Äkta Vara

Nu måste ni rätta mig om jag har fel. För åtminstone jag tycker detta är lite underligt.

Varumärket ”Äkta Vara” ägs av en som de själva skriver ”ideell konsumentförening” som består av fem medlemmar som heter Äkta vara Sverige. Hur de kan kalla sig själva för en ”ideell konsumentförening” när den enbart består av fem medlemmar är för mig en gåta. Saknas inte direkt självförtroende hos dessa fem, när de påstår representera Sveriges konsumenter.

Fast detta var inte så konstigt, nu kommer vi till det riktigt konstiga.

Äkta vara Sverige utarbetar kriterier för en ny livsmedelsmärkning, kallad "Äkta Vara".

Äkta vara Sverige godkänner de kriterier som de själva har utarbetat.

Äkta vara Sverige ägnar sig åt godkännandeprocessen (certifiering) där de utser de varor som ska få kallas ”Äkta Vara”, utifrån de kriterier som de själva utarbetat och godkänt.

Enligt Äkta vara Sverige är deras ändamål: ”Licensförsäljning av rättigheter till Äkta Vara varumärke”.

Detta borde betyda att ju fler butikskedjor som ansluter sig till märkningssystemet ”Äkta vara” ju bättre ekonomi får "Äkta vara Sverige". På deras egen hemsida beskrivs föreningen som en ”ideell och oberoende konsumentförening” vilket ju det faktum inte stämmer. Alltså borde detta kunna ses som vilseledande information.

Intäkterna till föreningen blir till en kostnad för livsmedelsbutik vilket självfallet, i slutändan, blir till en kostnad för oss konsumenter.

All annan form av seriös certifiering, där det avgörs om en specifik märkning (KRAV, Nyckelhålet, Fairtrade) ska få användas på en specifik produkt, utförs av en oberoende tredje part, oftast certifieringsföretag, som är ackrediterade och godkända av SWEDAC*. Om de inte var oberoende skulle märkningen tappa all form av trovärdighet. En trovärdighet som tyvärr saknas hos Äkta vara.

Slutligen. Vilken trovärdighet har journalisten Mats-Eric Nilsson, medlem i konsumentföreningen Äkta vara Sverige, när han fortsättningsvis skriver om mat och tillsatser.

Skriv gärna en kommentar HÄR.

Följ en Hygienkonsults vardag genom Twitter HÄR.

gp
--------------------------------------------------------------------------------
* SWEDAC, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, är Sveriges nationella ackrediteringsorgan, en statlig myndighet underställd Utrikesdepartementet och Näringsdepartementet.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man vara trovärdig som granskande journalist när man vill sälja in sin egen märkning/sitt eget varumärke?? Det tycker i alla fall inte jag!

Anonym sa...

Vad du egentligen skriver är:

Några snubbar kommer på att det går att tjäna stålar på människors okunskap om mat och då i synnerhet om E-nummer. Finns det okunskap går det även bra att skrämmas. Det kan tänkas att de i konsumentföreningen har tänkt på följande sätt:

- Först och främst måste vi komma på ett snyggt namn som vi tar ensamrätt på genom . Vad sägs om ”Äkta vara”?
- Låt oss sedan genomföra planen i skydd av en ”ideell konsumentförening” så det ser ut som vi inte går våra egna ärenden. Med en förening slipper vi dessutom öppet redovisa ekonomin.
- Nu skrämmer vi upp massorna genom att skriva böcker och artiklar.
- När massorna sedan är tillräckligt uppskrämda och vi har skapat ett konsumenttryck, kommer vi med lösningen. En märkning av livsmedel med namnet ”Äkta Vara” (som vi tidigare tagit ensamrätten på) som vi säljer dyrt till butikskedjor.
- Vi ackrediterar inte märkningssystemet för att bibehåll full ekonomisk kontroll. Dessutom kan vi snabbt få många varor godkända vilket drar in mycket stålar.
- Vi utökar inte konsumentföreningen till fler medlemmar så bara vi 5 kan dela på vinsten.


Om det är så som jag påstår här ovan eller om det bara kan misstänkas vara så, så har ju du fått fram ett riktigt SCOOP! Grattis!

//Anna

Joakim sa...

Anonym: Jo, det känns ju som man här har åsidosatt den viktigaste journalistiska grundregler, nämligen opartiskhet.

Anna: Nja riktigt så konspiratorisk som du är, vill jag inte vara. Men visst kan deras sätt att jobba på, som kan leda till sådana misstankar som du framför, leda till problem med trovärdigheten.

Anonym sa...

Hej Joakim!

Tack för att du kommenterade mitt inlägg om E-nummer på min blogg, det var roligt att höra att du uppskattade det.

Jag tycker att ditt resonemang kring märkningen av "Äkta vara" är både kritiskt och förnuftigt och delar din oro (om jag utläser det hela rätt) över att produkter utan denna märkning kan komma att anses som oäkta varor som man helst bör undvika.

Dessutom ifrågasätter jag om det verkligen behövs fler märkningar på våra livsmedel. Människor behöver inte bli mer rädda för livsmedel än vad de redan är, och jag misstänker att fler märkningar snarare gör dem rädda än hjälper dem att känna sig säkra på att deras livsmedelsval är bra.

Ha det fint!

/Linda

Tommy sa...

Det blir som med pensionsfonder, telefonbolag, försäkringar osv. För många val att hålla reda på och hålla sig ajour med. Själv har jag slutat jaga bästa elpris osv. Jag accepterar att jag blir lurad hur jag än gör, så jag köper mig lite extra fritid istället genom att inte göra tidsförbrukande val.

Så blir det med mat också. Vem har tid och lust att lägga tid på att söka och jämföra i butiken...

Tommy

Anonym sa...

http://www.citygross.se/matsmart/vad-betyder-markningen

Citygross har gjort en lista över alla märkningar och där lägger de in "äkta vara" bland märkningar som Krav och Fair Trade som certifieras av en tredje part. Äkta vara borde inte platsa på denna lista eftersom den inte kontrolleras av oberoende part. Men detta kommer troligtvis påverka konsumenternas val ändå!

Anonym sa...

Har ni sett att Äkta vara slogan är: ”Mat utan fusk”. Det betyder att alla som tillverkar livsmedel industriellt idag fuskar. Hur kan Äkta Vara Sverige få komma undan med en sådan anklagelse utan minsta kritik från medierna.

Dessutom såg jag att Mats-Eric som är medlem i Äkta Vara Sverige kommer bli tilldelad Nationalencyklopedins kunskapspris? För spridande av okunskap då eller? För övrigt är det troligen olagligt att anklaga en hel bransch för att fuska? Vore intressant att pröva dessa anklagelser i domstol.

Dessutom såg jag i dagens GP en halvsidesannons från CityGross inför sitt 10-årsjubileum. I denna annons bland billig blandfärs och pålägg finns även Mats-Erics 2 böcker med. Kan detta vara en slump då föreningen Äkta vara Sverige, där Mats-Eric är 1 av 5 medlemmar, i förra veckan utsåg 166 utav CityGross varor som ”Äkta Vara”. Misstanke om köpt journalist kan väl knappast bli större än så?

Mvh Claes Larsson

Theres sa...

Alltså "mat utan fusk" betyder väl inte automatiskt att alla andra fuskar. Om jag säger att jag bakar goda bullar innebär inte det automatiskt att jag säger att alla andras bullar är äckliga..

Anonym sa...

Hej Joakim,
Jag har själv ställt mig liknande frågor som du kring "Äkta vara". Det är något som inte stämmer med hela upplägget.Bland annat borde det väl stå på deras hemsida hur mycket det kostar att få en vara "certifierad". Har ställt frågan till dem, får se när jag får svar. Louise
http;//louisekonsumentkoll.se

David sa...

Så här säger livsmedelsverkets vägledning om märkning:

5.3.2.3 Äkta, ren, riktig och liknande uttryck:
För att bedöma om uttrycket kan anses vara vilseledande, kan i varje enskilt fall prövas om uttryckets motsats kan användas för annat, liknande/motsvarande livsmedel.
Äkta, ren, riktig och liknande säljande uttryck kan bedömas som vilseledande om de används på livsmedel som har en förbehållen beteckning (skyddad beteckning), eftersom motsatsen inte får finnas.
Exempel på vilseledande beteckningar:
1. Äkta honung
2. Riktig apelsinjuice
3. 100 % juice
4. Äkta grädde


Av detta att döma gör Äkta vara fel som sätter märket äkta vara på t ex Grädde.

Elisabet Wahlgren sa...

Jag läste City Gross annons om Äkta vara, och njöt i fulla drag över att några kreativa personer tagit sig före att faktiskt göra en insats för att hjälpa folk att bedöma maten i butikerna. Det blir en parallell verksamhet till den bedömning av livsmedlen som vi ju egentligen redan betalar Livsmedelsverket för att utföra, men som de under många år sorgligt underlåtit (eller utfört på ett sätt som mer syftat till att tillgodose livsmedelsindustrins intressen än konsument- och folkhälsointresset - jfr debatten om det mättade fettets farlighet, eller om industritransfetter, exvis). Helt underbart med flera stämmor i media, vilket bör ge en större chans att solida fakta kommer fram till gemene man!

Joakim sa...

Elisabet: Du får ursäkta men att livsmedelsverket skulle springa Livsmedelsindustrins intressen är rent struntprat. Deras levebröd är skattebetalares pengar.

David. Det skulle vara intressant och se om mågon kommer prova detta.

Therese: Jo indirekt tycker jag nog att de pekar ut livsmedelsindustrin som en ond fan som fuskar och har sig. Det är precis tvärtom livsmedelsindustrin har konsumenten i fokus. För utan nöjda kunder skulle de inte existera.

Livsaptit: Håller med dig fullt ut i ditt resonemang.

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/karinahlborg/article5996627.ab

Här är en som säger ifrån!

Camilla sa...

Är den inte ens godkänd?! Jösses, varför verkar den då användas? Jag tycker det är otäckt med alla dessa tillsatser :/

Joakim sa...

Camilla: Märkningen används troligen för att de finns de som tjänar pengar på detta. För egen del tycker jag att man lurar konsumenten.

Alla tillsatser är testade och många är helt naturliga som ättika, bakpuler, C-vitamin, D-vitam osv. Läs mer här: Livsmedelsverket

Så du behöver inte vara rädd, alls.

Smaklig spis / Joakim

LeoB sa...

Joakim:

Är det inte en smula överdrivet att skriva "Så du behöver inte vara rädd, alls".

Vet du verkligen det? Hur då i så fall?

Joakim sa...

LeoB: Det stämmer, det var av mig felformulerat. Vad jag menade var att jag själv personligen inte är ett dugg orolig, då jag litar på EU:s samlade expertis. Dessutom besitter jag själv en hel del kunskap - om jag så får säga - vad det gäller riskanalys av livsmedel

Ha De Gott Joakim

Theres sa...

Ja och vi vet ju alla att EU gör ett såå bra jobb med allt. Sätter gränser för hur stora gurkorna måste vara och annat nödvändigt.
Var det inte så att azorfärger var förbjudna i sverige pga hälsorisker, men tillåtna av EU.. Jodå, ät du dina tillsatser, men vi som gärna låter bli att stoppa i oss förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel och annat trams som används istället för riktiga råvaror uppskattar märkningen.

Anonym sa...

Jag tycker att märkningen har hög trovärdighet. Det är tämligen lätt för varje enskild konsument att kontrollera att den står för det som organisationen hävdar.

Swedac tar betalt för sina tjänster, påverkar det deras trovärdighet?

E300 sa...

Intressant blogg
Flera tillsatser är naturliga dom undviker jag inte, ex E300.
Men E621 anser jag ska bort, har du skrivit något om dåliga tillsatser.

E250 äter jag men en fråga plågar mig hur påverkas vår tarmflora av konserveringsmedel?
Penicillin påverkar tarmfloran negativt, stora mängder konserveringsmedel (naturliga eller kemiska strunt samma) borde kunna påverka.

vinäger kan vad jag förstår motverka dåliga tarmbakterier
http://coolinginflammation.blogspot.com/2009/09/cure-for-inflammatory-diseases.html

Mumintrollet sa...

Tack för inlägget i min blogg!
Märkningen "Äkta vara" har jag missat totalt. Jag följer bara mitt egna bonnvett. Läser innehållstexten och avgör på dess längd och innehåll om jag vill ha den produkten eller någon annan. Jag styrs inte av affärernas märkning, mer än de som är ekologiskt märkta förstås. Och inte heller av pressens E-nummer hysteri.
Om jag köper majs vill jag ha majs. Inte socker. Bara som exempel... Med gammalt hederligt bonnvett klarar man sig långt!

Joakim sa...

Hej!

Tack för era kommentarer. Kul!

Theres: Tack för att jag får äta som jag vill. Det är precis det jag hela tiden lyft fram här på bloggen, att alla gör som dem själva vill.

Det jag är emot är den massiva ensidiga propaganda som vällt över oss på senare tid om att alla tillsatser är av ondo, när det i själva verket är precis tvärtom. Mat ska vara glädjefyllt och njutningsfyllt. Fast med den propaganda som varit har den för många istället blivit ångestfylld. Detta tycker jag är tråkigt och så onödigt. Därför försöker jag dra mitt strå till stacken för att göra debatten mer nyanserad.

Anonym: Hur skulle Swedac kunna tjäna på att fuska när de ackrediterar certifieringsföretag? De tar lika mycket betalt oavsett om certifieringsföretaget får sitt certifikat eller inte.

E300: Jag tycker du resonerar mycket klokt. Om du följer det jag skrivit om tillsatser kommer du mycket snart upptäcka att jag även skrivit negativt om tillsatser. E621 (natriumsalt) tycker du ska bort. Av vilken anledning?

Allt vi äter påverkar tarmfloran. Vissa råvaror blir man lös i magen på andra får man gaser av och en del blir man hård i magen av. Vad just lök okan åstadkomma vet nog alla. Katrinplommon borde egentligen förbjudas ;)

Mumintrollet: Du resonerar sunt tycker jag.

E300 sa...

Det var E621 jag vill ha bort, E250 vill jag inte ta bort, men jag undrar hur det påverkar bakterierna i vår mage vet du något om det finns det någon forskning?

Hur många arter tar E250 bort är det alla sorter mögel bakterier mykoplasma, om det är mer selektivt så kan ju en viss art få möjligheten att bli ett problem på grund av längre hållbarhet.
Vet du vilket kylskåp man ska köpa, storkök har ju snabbkylning av livsmedel, hur ska man göra som konsument? När det blir dags att köpa kylskåp så vill jag veta vad jag ska välja.

Anonym sa...

Joakim: Du missförstår mig, jag tror inte att Swedac fuskar. Det jag undrar är varför du tycker att det är anmärkningsvärt att "Äkta vara" tar betalt. För att vända på resonemanget: Hur skulle "Äkta vara" kunna tjäna på att fuska när de godkänner en vara (enligt sitt regelverk)?

Elisabet Wahlgren sa...

Aha, om man får pengar från skattebetalarna följer självklart att man tackar nej till alla andra typer av finansiering och förmåner! Jag blir inte direkt bländad av vare sig logiken eller din verklighetsförankring.

Joakim sa...

Hej, igen!

Kul att ni tittar tillbaka på bloggen.

E300: Nog finns det forskning alltid. Läs mer HÄR.

Varför vill du förbjuda E621 (natriumsalt)?

Välj att kyla ned maten i ett vattenbad med frysklampar då spelar det inte så stor roll vilket kylskåp du väljer. Men för miljöns skull är det ju bra att välja ett energisnålt.

Anonym: Svar: Ju fler varor de godkänner ju fler pengar cachar de ju in.

Elisabet Wahlgren: Du behöver inte bli bländad av min logik eller min verklighetsförankring. Inte alls faktiskt. Det är helt okey ändå.

Det var väl fräckt av mig att så abrupt avfärda ditt påstående om att Livsmedelsverket springer Livsmedelsindustrin ärenden.

Du ska få en möjlighet att bevisa din tes. Nämn därför ett enda konkret exempel på när Livsmedelsverket låtit sig köpas med resultatet att den mat vi nu äter innehåller farliga E-nummer. Ett exempel, är du snäll, så jag kan få klarhet.

För egen del är jag inget större fan av konspirationsteorier.

Ha De Gott / Joakim

Elisabet Wahlgren sa...

Jag vill gärna ge ett exempel på en enligt min mening skandalöst ohederlig hantering av vetenskapliga resultat som gjorts hos Livsmedelsverket. Jag kan inte tolka hanteringen på annat sätt än att verket i detta fall låtit industriintressen väga långt tyngre än folkhälsointresset. Saken gäller verkets hållning till industriellt framställda transfetter, och det fick mig att bli chockerad över hur vetenskapliga publikationer kan hanteras av våra s.k. kostexperter i landet. Det här har gjort att jag mist förtroendet för nutritionsavdelningen på vårt Livsmedelsverk, och därför välkomnar jag andra initiativ, som jag ser som seriösa, till att ge bättre kostråd och bättre information till folket.
Industriellt framställda transfetter som bildas genom härdning av fleromättade oljor är inte en E-nummertillsats, men det är en industriell ingrediens som traditionellt inte ingår i livsmedel, vilket är ett av kriterierna som diskvalificerar för Äkta Vara-märkning, så jag anser att mitt exempel är relevant i det här sammanhanget.
Eftersom ditt bloggverktyg endast tillåter 4096 tecken blir bakgrunden till mitt omdöme för lång för att jag ska få in den här. Jag skickar hela texten till info@hygienkonsult.se, så hoppas jag du kan ge feed-back huruvida du har förståelse för min syn på saken!

Joakim sa...

Elisabeth: Nu var det ju inte industrifetter vi diskuterade här. Du svarar på en helt annan fråga än den som jag ställde till dig.

Jag fortsätter hävda att "Äkta Vara" saknar all form av trovärdighet. I synnerhet när det finns artiklar med denna märkning som innehåller transfetter.

Påståendet ”Äkta Vara” är även troligen en olaglig märkning, då den kan bedömas som vilseledande:
http://bit.ly/2TdjMi sidan 22.

Jag tror inte du och jag kommer så mycket längre här. Jag är själv benhård motståndare till transfetter som borde förbjudas, så som man har gjort i danmark. Allt som är farligt borde förbjudas, faktiskt. I synnerhet tobak och alkohol.

Jag vill önska dig lycka till i din kamp! Du brinner onekligen för detta. Bra så. Ha De Gott.

Joakim sa...

Nu verkar det som att Äkta Vara Sverige backat. Den tidigare slogan ”Mat utan fusk” verkar nu vara borttagen. Bra att man lyssnar och tar till sig av kritiken. Snart kommer hela märkningen vara ett minne blott. Det kan jag nästan lova.

Anonym sa...

"Det är förresten inte jag, eller mitt företag, som står för märkningen, utan föreningen Äkta vara Sverige. Vi gör en noggrann prövning av varje produkt enligt de kriterier som vi har ställt upp. Enligt kritikerna är dessa regler ”hemsnickrade” och oseriösa. Klicka därför gärna på kriterierna så kan du själv bilda dig en uppfattning!" Citat Mats-Eric Nilsson


Vänta nu... det är inte han själv eller hans företag, utan föreningen som består av han själv och hans fru (+ tre till) som gör prövningen?? Verkar lite snurrigt och motsägelsefullt tycker jag...

David sa...

Nu har livsmedelsverket uttalat sig om äkta vara:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Om-markningen-Akta-vara-mat-utan-tillsatser/

Wiwwi sa...

Du raljerar över trovärdighetsbrist hos andra.

Själv skrev du:
"Varför vill du förbjuda E621 (natriumsalt)?"

E 621 är Mononatriumglutamat, något som jag och många med mig skyr som pesten.

Och av vilken anledning vill du ha natriumsalt (kaustiksoda) som extra tillsats i din mat?

Din egen trovärdighet är visst inte så hög.

Joakim sa...

Wiwwi: Tack för din kommentar.

E621 = Natriumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. E621 heter också Mononatriumglutamat.

Jag har aldrig påstått att jag är någon stor fan av smakförstärkare som exempelvis E 621, utan jag föredrar naturliga smaker. Samtidigt bryr jag mig inte nämnvärt om jag upptäcker att den mat jag inhandlat innehåller smakförstärkare. Fast nu var det ju inte mig och mina matvanor det handlade om här.

Du, jag och alla andra är självfallet fria att välja bort mat med E 621. Det är ju bara till att läsa på innehållförteckningen.

Smaklig spis Joakim