2009-10-23

100 bra sätt att undvika matförgiftning

#63: Följ den underbart kvalitativa följetången ”100 bra sätt att undvika matförgifting” HÄR.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Jag vill verkligen inte negligera område matförgiftning, det finns hemska utbrott där många blivit sjuka och till och med dött(av ärtsoppan i Tierp t ex). Cambylobactinfektion är gräslig, det vet jag för det led min syster av i ett halvår. Av kyckling på restaurang. Hon var jättesjuk.

Men hur vanligt är magsjuka av mat egentligen?
500 000 fall om året, säger Livsmedelsverket. Det blir i snitt en gång vart 20 år för oss människor. Och ändå är folk rädda för att bli sjuka av maten om de inte slänger den på bäst före datum, trots att den luktar gott och ser bra ut. Lite konstigt tycke jag.Eller vad tycker du?
Louise Ungerth

Joakim sa...

Louise Ungerth: Tack för din kommentar. Själv använder jag mjölk där bäst före datum gått ut om den verkar okey. Samma sak med juice, filmjölk andra lågriskprodukter ur matsäkerhetssynpunkt. Däremot skulle jag aldrig använda en råvara där sista förbrukningsdatum gått ut då detta är högriskprodukter. Tilläggas bör, är att jag har synnerligen kallt i min kyl.

En sak är viktig att komma ihåg. Farliga bakterier som orsakar matförgiftning varken smakar eller luktar illa. Det går alltså inte tesat sig fram om råvaran är okey eller inte.

Sedan tycker jag att 500000 matförgiftningar per år med ett invånarantal på 9 miljoner är alldeles för många. Det dör ju runt 20 stycken varje år pga. av matförgiftning. Detta är helt oacceptabelt.