2009-07-17

Pizzerior

Lyssnade precis på ett reportage på P1 om snuskiga pizzerior i Halmstad som du hittar HÄR.

Självfallet ligger ansvaret hos näringsidkaren att inneha och följa nödvändiga rutiner som säkerhetsställer en säker mathantering.

Samtidigt kan det usla resultatet av inspektionerna visa på allvarliga brister i halmstads kommunala tillsyn. För hur har miljö och hälsoskyddskontoret i halmstad kunnat tillåta det gå så långt? Har det verkligen utförts årliga kommunala inspektioner? Jag har svårt att tro att en pizzeria kan bli hur sunkig som helst under bara ett år. Troligen har pizzeriorna betalat den årliga tillsynskostnaden. Men har pizzeriorna fått den tillsyn de betalat för? Frågor som journalsten glömde ställa.

Efter att ha sett bilder HÄR som de kommunal inspektörerna själva tagit under inspektionerna är jag övertygad. Pizzeriorna kan inte bli så sunkiga under bara ett år. Med andra ord slår miljö och hälsas avslöjande om snusket på stans pizzerior lika hårt mot deras egen verksamhet, som mot pizzeriorna själva.

Avslöjandet är ett underkännande av den egna kommunala tillsynen som enligt Livsmedelsverket är tänkt att fungera så HÄR. Något för politikerna i halmstad att fundera över.

Vad kan då göras åt situationen.? Jag tror på ökad konsumentmakt. Om detta har jag redan skrivit en debattartikel som du hittar HÄR.

Inga kommentarer: