2009-07-17

Fiskfilé

I GP går det läsa om dålig hygien i Feskekörka. I synnerhet är det på tok för höga temperaturer i kylarna. Detta är anmärkningsvärt då det i Feskekörka hanteras mikrobiologiska högriskprodukter, som fisk och skaldjur.

En som varit fiskhandlare i 40 år uttalar sig i GP:

”Samtidigt tycker han att inspektörerna kan vara petiga i överkant ibland.
- De anmärkte på levande kräftdjur i samma disk som rensad fisk. Men de kommer ju från samma hav.”

Mina tre reflektioner är följande.

1. Eftersom kräftdjuren är levande kan de antagligen fortfarande bajsa. Möjligen är det få som är intresserade av skaldjursbajs på sin inhandlade fisk. Sådan avföring kan både innehålla parasiter och diverse matförgiftningsbakterier. Och nej, alla bakterier dör inte vid tillagning. I synnerhet inte vid tillagning av fisk eftersom man här ska vara försiktig med för höga tillagningstemperaturer. Så till vida man inte önskar sig en smaklös, torr fisk.

2. En skaldjursallergiker som inhandlat fisk som hanterats ihop med skaldjur riskerar vid förtäring av fisken en livshotande allergichock. Dessutom blir troligen personen i fråga väldigt förvånad och ledsen då man lätt kan få för sig att man nu även utvecklat fiskallergi.

3. En fiskallergiker som inhandlat skaldjur som hanterats ihop med fisk riskerar att få en allergichock. Dessutom blir troligen personen i fråga väldigt förvånad och ledsen då man lätt kan få för sig att man nu även utvecklat skaldjursallergi.

Min åsikt är att inspektörerna inte var petiga i överkant utan skötte sitt myndighetsutövande förträffligt. De har med all sannolikhet förhindrat ett eller flera matförgiftningsutbrott med Feskekörka som källa.

Mest trist kan jag tycka att det är för de verksamma näringsidkarna i Feskekörka. Med skriverier som dessa i GP minskar omsättningen. Dessutom åkte de på dubbla inspektioner vilket innebär dubbel kostnad. De kommunala miljö och hälsoskyddskontoren tar sedan en tid ut avgift efter hur mycket tid de lägger ned per näringsställe. Och allt detta helt i onödan. Livsmedelshygien är en lönsam affär, som jag brukar säga.

--------------------------------------------------------------
Uppdatering efter att ha läst papperstidningen GP:

Från fiskhandlarna framförs det klagomål på att inomhustemperaturen är för hög i lokalen. Tydligen har en temperatur på 29 grader uppmäts i lokalerna. Visst det kan under dessa förutsättningar vara svårt att få rätt temperatur i kylarna. Men. Det. Går. Det handlar om rätt kylkapacitet och rätt hantering.

Det kommunalt ägda fastighetsbolaget Higab som äger lokalen får sig en skrapa. Morgan Johansson från Higab och teknisk ansvarig för Feskekörka säger i GP:

” – Det är en gammal byggnad och då kan det bli bekymmer med värmen inne.”

Detta är förstås en bortförklaring. Med modern teknologi går det få de temperaturer som så önskas i Feskekörka, oavsett yttre förhållanden. Det handlar om en investering. Fast det kanske det kan var värt. För ingen önskar väl att en av Göteborgs starkaste turistattraktioner förorsakar ett stort matförgiftningsutbrott, med negativa skriverier som följd.

En annan aspekt är att det möjligen inte är så kul för turister att besöka en turistattraktion med en inomhustemperatur av 29 grader (?). Nä, nu får Göteborgs stad se till att ta sin del av ansvaret och se till att det blir rimliga temperaturer i Feskekörka sommartid.

Vad kan då göras åt alla dessa matalarm som aldrig verkar vilja ta slut? Jag tror det enda rätta är ökad konsumentmakt. Om detta har jag redan skrivit en debattartikel som du hittar HÄR.

GP GP2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Miljö & Hälsa vill/kräver att all fisk å alla skaldjur ska hålla en temperatur på max +2C.
Då uppstår ett problem då man skall köpa in färska räkor på fiskauktionen i Göteborg där dom snittar +5-6 C grader.

Är det då tillåtet att kyla ner dom till +2C för "laglig" försäljning?

Visst går det att hålla +2C på fiskfiléer, men då går det inte att ha dom framme i försäljningsdisken för kundexponering, utan i en frigolitlåda med is på och under, i fiskkylen med stängd dörr!!

En "normal" temperatur på fisk & skaldjur är mellan + 4-7C, det blir man inte magsjuk av..

Om så ändå är fallet så rekommenderar jag personen i fråga att byta affär, för då har man fått gammal fisk och det blir den även i +2C..

/Fiskhandlare! ;)

Joakim sa...

Hej!

Tack för din kommentar och att du delar med dig av dina erfarenheter. Jättekul! Det är just detta som är tanken med bloggen. Erfarenhetsutbyte.

Ni får väl ta och ställa lite tuffare krav på era leverantörer. Det är ju trots allt ni som är kund så då borde de ju lyssna på era krav. Eller? Och jo även de är skyldiga enligt livsmedelslagen att hålla "rätt" temperaturer (de som du så bra anger).

Håller i stort med dig med tillägget att det finns en rackare som heter Listeria monocytogenes som kan finnas med era varor, som är unik då den växer i kyld miljö (fast långsammare ju kallare). Alltså även temperaurer av 4-7C. Och det är ett farligt jävla as då den kan förorsaka missfall hos gravida. Så det finns all anledning till att försöka hålla "rätt" temperaturer även om det kan vara svårt att lösa rent tekniskt.

Lycka till med allt, i synnerhet med temperaturerna / Joakim

Nu vin, kvinnor och sång.