2009-07-24

100 bra sätt att undvika matförgiftning

#74: Handla mat med E-nummer 200 – 297.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

vad tycker du om ICA.se som har en ny sida om E-nummer med en E-nummersök?

Joakim sa...

Alldeles ljuvligt fantastiskt tycker jag om den sidan.

Anonym sa...

Hej
När det gäller eko-mat så verkar det som att de flesta e-nummer är förbjudna... Och det är inte alltid det framgår av produktinformationen hur länge varan håller i bruten förpackning.
I ärlighetens namn känner jag mig aningen förvirrad över hur jag ska veta om min produkt fortfarande är brukbart som livsmedel efter öppnandet, eller rättare sagt hur länge det är äbart utan att ha blivit dåligt.
Men du verkar vara rätt person att fråga! Det pratas ganska mycket om att man ska "lita på sina sinnen" när man ska avgöra i fall livsmedel är brukbar eller ej och inte lita blint på datummärkning osv.
Jag försöker göra det, lita på mina sinnen, men jag gör det med en viss tveksamhet i bland. För jag undrar om det verkligen är så att man alltid kan göra det.
Mögelsporer är ju till exempel inte så supernyttigt, men kan man alltid se dem med blotta ögat, eller lukta till sig dem små liven? Är de inte mikroskopiskt små innan det börjar växa fram en hårig djungel?

Mvh
Moma

Joakim sa...

Hej!

Tack för frågan vad kul.

Tyvär räcker det inte med att lita på sina sinnen. Om det hade varit så enkelt hade ju knappast 500 000 blivit matförgiftade varje år.

Ledsen men jag kan omöjligt dra en heldagars föreläsning här. Men sunt förnuft kommer man långt med och att handla i en kvalitetssäkrad butik. Trots att jag håller på med detta jämnt oroar jag mig inte och det tycker jag inte du ska göra heller. Utan njut!

Ha De Gott / Joakim