2009-07-09

100 bra sätt att undvika matförgiftning

#76: Det finns ett idiotfenomen som heter ”att dumpstra”. Eller på svenska sopdykare. Freganer kallar de sig själva. Herregud, skit i det.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att dumpstra innebär att skärpa sina lukt & smaksinnen istället för att lita på ett förmodat datum. Jag har aldrig blivit sjuk av dumpstrad mat, däremot händer det ibland att jag väljer bort mat före utgångsdatum eller redan i affären pga av att den är dålig. Massa bilder på dumpstrad mat http://frigan.wordpress.com/
/dumpstermorsan

Joakim sa...

Och hur vet du att den slängda maten inte är slängd på grund av att maten innehåller farliga kemikalier som bekämpningsmedel eller farliga bakterier som salmonella eller främmande föremål som glas, inget av detta varken luktar eller smakar illa.

Anonym sa...

Hur vet man att maten i affären är ok ? Salmonellalarm brukar ju komma efter flera veckor, då all mat redan är såld & förmodat uppäten. All mat/förpackningar tvättas noga, det är nog större risk att få i sig bekämpningsmedel om man köper i affären (& litar på någon annan). Apropå glas, läs inlägget i denna blogg. http://skrapmat.wordpress.com/2011/02/28/bakom-kulisserna/
Ha det gott/ Dumpstermorsan

Joakim sa...

Hej, Dumpstermorsan!

Hur vet man att maten i affären är ok? Svar: Genom att affären enligt lag är skyldig att tillse att den maten som säljs är säker att förtära, alltså att man inte blir sjuk av maten. För att affären ska kunna garantera (dock kan det aldrig finnas 100% garanti vilket inte är konstigt. Inte ens kärnkraft eller flyg är 100 % säkert) detta finns ett gediget kvalitetssystem som de jobbar efter där det bland annat ingår leverantörskrav, rutiner för återkallelse och kassering.

Salmonellalarm brukar gå ut långt innan maten är såld och om den har hunnit ut i butik vidtar personalen åtgärder som att slänga maten i en container. Dagligen går det ut återkallelselarm till butikerna då man upptäckt något slags fel på produkten som att den kan vara farlig att förtära varför butiken slänger maten eftersom de inte får sälja farlig mat.

Så du tvättar bort bekämpningsmedel skriver du. Ibland eller snarare många gånger per år upptäcker man vid stickprov av frukt och grönt att de innehåller på tok för höga halter av cancerogena och ibland förbjudna bekämpningsmedel varför dessa produkter tas bort (återkallas) från marknaden och slängs i en container. Eftersom de farliga ämnena oftast även finns i produkten hjälper det förståss inte att tvätta produkten. I så fall hade butiken gjort detta då de gör allt i sin makt för att minska matsvinnet då detta är synnerligen kostsamt för butiken.

Jag tog bara upp tre exempel (salmonella, glas, bekämpningsmedel) men det kan finnas tusen anledningar till varför maten slängs ta nu bara senast den stora dioxinskandalen där det slängdes mängder med mat som varken luktade eller smakade illa. Men innehöll det mycket farliga ämnet dioxin.

Ha De Gott / Joakim

Anonym sa...

Tack för din omtanke, Joakim.

Tyvärr så går det ju inte att leva idag utan att bli exponerad av
olika gifter eller kemikalier alls. Luften vi andas innehåller alla möjliga ämnen mer & mindre
cancerogena, speciellt i städer, syrehalten i luften har minskat med nån procentenhet de senaste årtiondena vilket är mycket då den är knappt 21%. Vattnet innehåller rester av läkemedel/hormoner, bekämpningsmedel och så vidare. Alkohol, tobak & läkemedel är tillåtet trots att det innehåller
många gifter ändå är det tillåtet. Sen finns de ju värre droger också, förbjudna i de flesta länder men brukas av vissa ändå.
Plast tex innehåller ftalater (mjukgörare) som ger bestående skador på människokroppen. Kvicksilver finns i tex det vaccin myndigheterna ville att vi alla skulle ta. En period var det ju jättefarligt att äta pommes frittes/chips enl. myndigheterna vilket senare togs tillbaka.
Jag litar helt enkelt inte blint
på myndigheter utan bara på mina egna sinnen & erfarenheter.

Jag har lite annan syn på livet, erfarenheter av nära anhörigas död tex så vart jag vill komma
är att på det stora hela så klarar nog jag & min familj lite eventuella gifter i den dumpstrade
maten, likväl som vi äter köpt mat. Du skriver ju själv i ett annat blogginlägg att det bara är
att läsa på förpackningen om man undrar vad maten innehåller. Jag är svårt läkemedledelsöverkänslig men hälsokost går bra & lever sunt i övrigt.
Livet är liksom ett lotteri hur man än vrider & vänder på det. Det går inte att oroa sig för allt farligt, då dör man av oro istället. Det enda jag ångrar är att jag inte började dumpstra
mat tidigare i livet.
Ha det gott / Dumpstermorsan

Joakim sa...

Hej!

Ja att jämföra eventuella risker med mat med droger, plast, luften vi andas (finns det något val?) och läkemedel är en för mig märklig och inte hållbar argumentation. Du skriver även att du har en liten annan syn på livet då du har erfarenhet av sorg då nära anhöriga har gott bort. Hur vet du att även inte jag har detta?

Jag håller definitivt med om att det inte går att oroa sig för allt farligt för då dör man av oro istället. Samtidigt undviker jag själv onödiga risker som att köra bil full, dricka och röka i ohälsosamt stora mängder, bli läkemedelsberoende, nyttja förbjudna droger, äta mycket snacks (chips osv.) eller att äta mat plockat ur en container. Och dessa risker undviker jag inte främst för min egen skull utan för min familjs och mina vänners skull som är rädd om mig och vill att jag ska ta vara på mig.

Ha De Gott / Joakim

Conteinar sa...

Hejsan
Vad gäller risktagande så leder mitt dumpstrande till att vissa andra risker i mitt liv faktiskt minskar. När jag minimerar mina utgifter genom att bla få tag i gratis mat så behöver jag inte jobba så mycket, och arbetsmiljön ligger bakom minst 1000 dödsfall varje år. Det kan man läsa om här:
http://www.dn.se/ekonomi/arbetsmiljon-skordar-1000-offer-varje-ar

anton sa...

Om människor väljer att klättra upp för Mount Everest kan en idiotförklaring vara berättigad (om man är tråkig), eftersom det är samhället som gemensamt betalat för uppväxt och sjukvård.

När någon gör något, för så människan naturligt, som att äta av mat som innehåller okända bakterier, där chansen att behöva sjukvård är mindre än att gå över gatan och med en effekt som är så positiv för miljön som att sluta köra bil (!), ifrågasätter jag din idiotförklaring.

Låt dessa människor äta mat ur containrarna, och bry dig inte bara för att du känner avsmak. Chansen att bli sjuk finns, är helt naturlig, minimal, och det blir man ändå. Och vid vettig försiktighet säkert mindre än chansen av mat från korvkiosken.

Lägg fokus på riktiga faror, som fattigdom och industriförgiftade floder, istället! Och inte hur farligt folk väljer att leva för att hjälpa planeten!