2009-06-23

40 år

Fyller ju snart fyrtio år. Satt här hemma och funderade lite över vad jag gjort de senaste tio åren. Tänkte att det aldrig kan skada med något slags bokslut. Därför öppnade jag upp mappen mina bilder och klickad igenom de tio senaste åren. Det tog sin lilla tid men jag gillade vad jag såg. Verkligen. Oj, så mycket jag fått uppleva och vara med om, både privat och professionellt. Känner stor tacksamhet. Ett par slutsatser går att dra men jag lämnar detta därhän.

Nu ser jag med tillförsikt och stor nyfikenhet fram emot nästkommande tio år. Fast som vanligt ska jag försöka vara en dag, en timme, en minut, en sekund i taget. Detta ska bli fantastiskt!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, kom igen nu vad är det för slutsatser du drog? Kan ju inte lämna oss så nyfikna här.

// Lotten

Grattis i förskott!

Joakim sa...

Jag ställde mig tveksam till att publicera dessa amatörmässiga slutsatser då upplevelsen och tolkningen av livets skeenden alltid är högst personlig. Dessutom kan det kännas aningen pretentiöst och fariseiskt att tala om för andra vilka slutsatser som kan dras av ytterligare tio års livserfarenhet.

Med dessa förbehåll vågar jag nu publicera mina amatörmässiga slutsatser vilka bland annat KAN vara:

- Planera är synnerligen bortkastad tid då det sällan blir som man tänkt. Bättre då att leva här och NU.

- Även sämre erfarenheter är bra erfarenheter, efter ett tag.

- Mötet med människan.

- Att prova på nya saker i livet är alltid bra, även sådana saker som går åt helvete vilket 9 av 10 inte gör. Det är alltid mycket utvecklande, både det som går bra och det som går mindre bra. Och det är det livet bland annat handlar om, alltså att utvecklas, att aldrig stagnera. Den totala stagnationen är obevekligen döden och det känns inte så lockande.

- Att vårda sina kärleksrelationer – vänskapliga, livspartner, familj – är viktigt för välbefinnandet. Hur detta görs bäst finns det självfallet inget facit på. Men några viktiga grejer är nog att försöka med att vara öppen, ödmjuk, lyhörd, ge, vara ärlig mot andra men också mot sig själv, lösa upp knutar snabbt, vara lyssnande, kärleksfull, finnas till hands, prata, vara snäll och tala om genom ord och/eller handling hur mycket man älskar de man älskar. Allt detta ger tillit och förtroende och man får dubbelt tillbaka.

- Vara snäll mot sig själv , ställa rimliga krav (bland annat är det omöjligt att alltid och hela tiden vara allt det som stod i förra punkten då vi alla har våra sämre dagar) och säga till sig själv hur jävla bra man är när man varit just detta utan att bli högmodig.

- Att lära av livet.

- Materiell standard är i princip oviktigt, bara man har tak över huvudet och mat för dagen.

- God fysisk och psykisk hälsa är viktigt då det bara finns en enda kropp och själ att leva detta liv i.

- Livet är här och NU.

- Häpp!

David sa...

Jasså! Det är redan dags för 40?! Jag som minns när du nyss fyllt 30 och tacklade krisen genom att köpa ett par "prasselbyxor". Livet i Skara, det var tider det! :-)

Joakim sa...

David: Ha ha ha ja jävlar dessa dära prasselbyxorna, ja. DET hade du inte behövt påminna mig om. 30-års krisen måste varit synnerligen mer allvarlig än vad jag just då förstod.

David sa...

Haha... Ja, en eventuell 40-årskris måste du hantera mycket mera vuxet! :-)