2009-03-23

Tomatsås

En stackars pizzeriaägare i Jönköping har råkat matförgifta sina kunder. Eller råkat och råkat. Alla risker som inträffar i vårat samhälle har en förklaring. De allra flesta av dessa risker går att förebygga. Så även livsmedelsrisker som kan leda till matförgiftning.

Just nu spekuleras det i media om orsaken till utbrottet. Spekulationer som inte kommer leda någon vart, som känns onödiga. Trots denna meningslöshet ägnar även jag mig åt spekulationer. Så med uteslutningsmetoden och annat hokus pokus tycker jag att det lutar åt att bakterien Staphylococcus aureus fått möjlighet att bilda toxin i tomatsåsen.

Helt meningslöst är det dock inte att hitta orsaken till utbrottet. Först när man vet sanningen kan liknande utbrott undvikas i framtiden. Att detta är av största vikt håller troligen de som blev matförgiftade med om.

Tyvärr lutar det åt att sanningen aldrig kommer komma fram. Detta då miljökontoret i Jönköping missade att ta ut prover på tomatsåsen. De togs ut väldigt få mikrobiologiska livsmedelsprover (?). Och nu har ägaren slängt all mat, alltså möjligt bevismaterial. Vad som inte framgått i media är att försäljning av farlig mat i allra högsta grad är brottsligt med kännbara straff som påföljd.

ab dn svd

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Pizzerian var(?) också mycket populär kan nämnas.

Anonym sa...

Men idiot alla skriver ju att det var vinterkräksjukan . . .

HERREGUD!!!

Joakim sa...

Till anonym som kallade mig för idiot. Caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan dör vid upphettning. I så fall måste viruset hamnat på pizzorna efter att de tagits ut ur ugnen. Visst det är ju möjligt men jag ser det som osannolikt att de (miss)lyckats sprida viruset till i princip alla pizzor (600 stycken) efter att de tagits ut ur ugnen. Oftast kastas pizzorna ned i sina kartonger tämligen snabbt. Möjligen om pizzaspaden var besudlad med viruset. Fast den är ju ofta inne i ugnen och blir ju då upphettad varför även detta är en osannolik smittkälla.

Vad som ytterligare talar emot vinterkräksjukan. Några fler än 2 av 600 borde ha testats positivt för calicivirus. 2 av 600 känns inte statistiskt signifikant utan mer av en slump.

Ha De Gott / Joakim

Anonym sa...

Är det fastställt att det var just pizza då? De har ju en väldigt stor salladsbuffé också och det känns som att det är lättare att sånt finns där. Vi har aldrig köpt pizza där men sallad ett antal gånger och den har varit jättefin.

Joakim sa...

Till Anonym igen: 1. Med tanke på hur många som har insjuknat kan det tyda på att det är från pizzorna. Detta då troligen betydligt fler köper pizza än sallad. 2. Vad jag förstår togs det ut mikrobiologiska livsmedelsprover på sallad utan att man hittat något skadligt.

Fast som jag sa innan allt detta är meningslösa spekulationer.

Belinder sa...

Svårt att veta vad man ska undvika - Pizza eller Jönköping? ;-D

Tommy sa...

Alcamo öppnar på fredag igen. Med tanke på hur matförgiftning har uppmärksammats i Jönköping den senaste veckan så är det sannolikt få pizzerior som komer att slarva de närmaste månaderna.

Faktum är att jag åt en pizza i Jönköping för bara någon timme sedan. Stenugnsbakad.

Tommy

Joakim sa...

Tommy: Visst borde vi kunna ställa kravet på att de aldrig "slarvar" för att inte leka rysk rolett med kundernas hälsa och välbefinnande. Alltså inte bara de närmsta månaderna utan alltid.

Fast "slarv" och "slarv". Jag tror att det är ytterst få som medvetet slarvar och jävlas med oss kunder utan det handlar nog snarare om okunskap.

pinglan sa...

(Du är ingen idiot) denna pizzasnack kommer att dö ut innan helgen. Men vi får säkert inte veta varför dom blev sjuka lr vad som orsakade det. Väldigt olyckligt för den drabbade pizzerian och gästerna som blev sjuka :( :( det är ju inget man gör med flit direkt....