2009-03-19

Rättshaveri

Det är både skrämmande, komiskt och sorgligt när en människa går från att vara sunt samhällskritisk till att bli en åsiktsfundamentalist som gränsar till rättshaveri.

Jag syftar på de uttalanden som Annika Dahlqvist gjorde i en debatt på SVT.

”Det är bara att se oss omkring, sjukvården är ju enorm”

”Finns inga bevis för det, det är bara fantasier, äta fett höjer inte kolesterolet”

”Om dom äter som jag säger då lever dom, äter dom som Annika säger så dör dom”

7 kommentarer:

Björn sa...

Hej, men nu ger du dig väl ändå på budbäraren? och så här tycker föresten "Dagens Medicin" idag.

Nominerad: Annika Dahlqvist, specialist i allmänmedicin, Njurunda.
Projekt: Arbete för att förändra kostråd för överviktiga och diabetiker.
Motivering: Annika Dahlqvist nomineras för sin kamp för att ändra kostråden för överviktiga och diabetiker. Hon har genom sitt bloggande nått ut till människor i hela landet och ifråga­satt de gängse fettsnåla kostråden. För patienternas bästa har hon satt sin läkarlegitimation på spel, men friades till sist av Socialstyrelsen för sina rekommendationer av lågkolhydratkost i samråd med patienten.

Anonym sa...

Ja, och så är det.
1. Sjukvården är enorm. Du har inte insett vilka hälsovinster många gör på LCHF.
2. Kroppen har det kollestor den behöver och ett högre kolesterol är bara positift för äldre, eftersom det är en viktid del i immunförsvaret.
2. Diabetiker dör i det sk naturalieförloppet, sämre för varje år. Ungefär 1 diabetiker dör i timmen. De som äter LCHF vänder denna nedårgående trend och blir istället bättre.

Nu har du något att fundera på hoppas jag.

krylbo sa...

Annika D har jobbat i många många år för en bättre hälsa. I motvind. Hon kanske testade ett nytt grepp nu.
Ett bra test av henne tycker jag. För övrigt är hon med i Fråga Doktorn 30/3. Lycka till Annika!

Joakim sa...

Björn: Det är inte Dagens Medicin som tycker så. Det är de som nominerat Annika som tycker så vilket kan vara en stor skillnad. Vilka personer som nominerat Annika framgår tyvärr inte av artikeln som ni kan läsa HÄR.

Anonym och krylbo: Jag har inte tagit ställning till varken det ena eller andra kostrådet. Utan jag gjorde ett inlägg där jag uttrycker viss skeptism mot människor som ser allt i svart och vitt. Som kategoriskt använder sig av studier som bevisar att deras åsikt är den rätta. Medan andra studier som motbevisar dennes åsikter väljs bort. Sådant skrämmer mig och jag kallar det för åsiktsfundamentalism.

Björn sa...

Angående vem som står för åsikterna har Du helt rätt
"Alla är välkomna med nomineringar till Guldskalpellen."
Om Dalqvists agerande är min bedömning dock att Du har väldigt fel, det är nödvändigt att se Annika Dalqvists agerande mot bakgrunden av det etablissemang som agerat så ansvarslöst under 40 år. Där man bestämmer vilka kostråd som ska ges till friska och sjuka, och trots att man bevisligen har helt fel, fortsätter man, och det är många som fått lida och även dö för denna halsstarrighet. Annika Rosengren däremot, gör en helomvändning från sina tidigare (felaktiga) åsikter, och det är bra. Men varför ska Dalqvist som har rätt, inte göra sitt yttersta för att övertyga. Och det är helt rimligt att man kokar av ilska när ens motpart bara viker undan, tja en massa liv som gått till spillo bara för att jag har slarvat i min forskning, men vem bryr sig.

christel sa...

Håller lite med dig, alla tror sig veta rätt och blir en sorts övermänniskor i sitt sätt att argumentera.
Håller själv på med lchf (och det fungerar) men tänker inte på ut som någon apostel med budskapet att alla andra har fel. Skrev om det för någon dag sen.
Debatten behöver komma ner på en mer vuxen nivå.

Joakim sa...

Björn: Du får ursäkta men jag är inte så konspiratoriskt lagd varför jag inte tar debatten om ”etablissemang som agerat så ansvarslöst under 40 år!”.

Däremot kan jag rekommendera viss läsning grundat på vetenskaplig grund för dem av er som är intresserade av detta. Här är några länkar:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Om-fett-kostrad-och-Livsmedelsverkets-experter/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Finns-det-nagra-risker-med-lagkolhydratkost/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Studier-om-lagkolhydratbantning/