2009-01-30

Kanelbulle

Glädjande nog fick jag in en fråga från en av er läsare:

”Titt som tätt hörs historier om barn som inte får vara med och laga mat på dagis, utan endast får äta centrallagad industriman och därigenom får en skev bild av varifrån maten på tallriken kommer. Eller de ideella föreningar som inte längre kan finansiera sin verksamhet genom att sälja hemlagade bullar på torget…”

Svar:
Att barnen inte skulle få vara med i köket på ex. förskolor stämmer inte. Står inget om detta i livsmedelslagen. Livsmedelslagen säger i korthet att den som hanterar mat är skyldig att tillse att maten är säker. Därmed kan barnen vara med köket om det finns rutiner för just detta. Som att barnet ska tvätta sina händer, använda skyddsläder och vara friskt. Med fördel kan personalen pedagogiskt instruera och ge tips om matsäkerhet vid hantering av mat. Istället ses detta som ett ypperligt tillfälle att lära ut grundläggande hygieniska principer till de små som de kan få med sig i livet. Lär mer HÄR.

Jag ser inga problem med att sälja bullar på torget utifrån vad livsmedelslagen säger. Detta då det görs undantag för mikroverksamhet. Jag köper varje söndag själv bullar på torget. De smakar gudabenådade gott.

Eller vad tycker ni andra?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för genomlysningen! Det är nog ofta så att det är övernitiska människor på kommunerna som ställer till det snarare än livsmedelslagen. Det vore intressant att titta på något enskilt fall där man har alla fakta på bordet. Spekulationer ger ju bara så mycket.

Joakim sa...

David: Ingen orsak. Vill bara fylla i med att 99% av alla livsmedelsinspektörer inom kommunerna gör ett bra jobb. MEN som i alla yrkeskategorier begås det misstag. Media skriver inte gärna om alla de tusentals gånger som det fungerar bra. Så dra inte alla över en kam, här.

Eftersom du verkar intresserad och vill titta på ett enskilt fall kan jag rekommendera dig att ringa till kommen där du bor för att begära inspektionsrapporter. Allt är nämligen allmän handling då det inte finns något att dölja. Närmare bestämt jobbar livsmedelsinspektörerna i allmänhetens tjänst. Deras övergripande syfte är att skydda oss – mig och dig - mot matförgiftningar och för detta betalar vi deras löner genom vår skatt.

Ha De Gott Joakim

David sa...

Livsmedelslagen sätter ju inte stopp för försäljning av hembakat. Oavsett vem som säljer livsmedel (med eller utan vinstsyfte) så ska man garantera kunden en säker vara. Visst kan det finnas nitiska inspektörer. Men varför är det då så få som överklagar kommunens beslut? Börja överklaga så kan vi få svar på var man ska dra gränserna någonstans!

David sa...

Jag är förresten en annan David än han som skrev här först!