2008-10-21

Kockums överlägsen kvalitet

Jag har ju lagt av att blogga men så inträffar saker som jag får behov av att delge andra.

Mina föräldrar har haft ett kylskåp av märket Kockums som inhandlades år 1969. Enligt min pappa har kylskåpet fungerat helt felfritt sedan inköpet. Men nu är dagarna räknade för denna trotjänare. Gångjärnet gav till sist vika.

Hm, kylskåpet är ju alltså 39 år. Om man i genomsnitt öppnar och stänger ett kylskåp fyra gånger om dagen, har gångjärnet klarat ca 114 000 stycken öppningar och stängningar. Helt otroligt vilken kvalitet. Dessutom har det en sådan tyst gång så man vet inte om det är av eller på. Kanske lite ubåtsteknik kom till användning här.Eller tvärtom. De tystgående kylskåpen kom till användning vid utveckling av ubåtar. Inte så konstigt att de även slutat tillverka ubåtar.

Känns allt lite sorgligt då jag ju växt upp tillsammans med detta kylskåp. Jo, jag hade även syskon, mamma och pappa att växa upp tillsammans med. Men kylskåpet och jag är ju lika gamla. Tänk så mycket vi varit med om tillsammans. Kanske jag som bebis krampaktigt höll fast vid det trygga kylskåpet, när jag för första gången och på egen hand, ställde mig upp. All mat som gjorde att jag överlevde mina första arton år, kom från detta kylskåp.

Men nu är det alltså dags för skroten. Förlåt. Återvinningen menar jag. Varför Kockums inte längre tillverkar kylar är självklart. Alldeles för hög kvalitet. Om alla märken höll lika hög kvalitet skulle försäljning av vitvaror, efter ett par år, vara stendöd.

3 kommentarer:

Jo tjena sa...

Du har varit saknad! Jag behövde den här ljusglimten i den gråa stockholmseftermiddagen.

Anonym sa...

Jag har ett bättre förslag: Byt gångjärn och låt trotjänaren leva vidare!
Möjligen kan detta vara ett fall för Guiness Rekordbok.
Jag är mycket imponerad över denna exempelösa hållbarhet!

Johan Kjellén

pinglan sa...

Härligt att du lärde dig så snabbt att kissa!! Men för oss var det en lång väntan....jag förstår att detta ämne ligger dig varmt om hjärtat ;)