2008-06-29

Ölprovning - Guinness

Sex Guinness provsmakades vid helgens ölprovning innehållandes – förutom Guinness - ingredienser som klimakteriet, cigarr, knyppling, bögcykel, Slivovice, giftermål och tandverk.

På eftermiddagen strålade Snabben, Cyklisten och jag själv samman hemma hos Anglofilen. Efter att Cyklisten tagit sig en behövlig dusch påbörjades provningen som utfördes som ett blindtest. Allt var väl förberett, upphällt och klart. Följande sorter fanns i våra provglas:
1. Guinness på burk, Polen, med kolsyrepatron, 4,2 %, BF 081021
2. Guinness på burk, Sverige, med kolsyrepatron, 3,5, BF 081128
3. Guinness på burk, Sverige, med kolsyrepatron, 4,2 BF 081224
4. Guinness på flaska, Sverige, utan kolsyrepatron, 5,0 %, BF 090421

Under smaskandet och doftandet spelades det som sig bör Irländsk folkmusik i bakgrunden. Allt medan jag själv - nära nog - höll på att prata sönder hela provningen. Snabben var vänlig nog att påpeka detta, varpå alla åter kunde koncentrera sig på provningen.

Senare ute på stan provades även:
5. Guinness på fat
6. Guinness på flaska med kolsyrepatron

Sammanfattningsvis kan sägas att alla var överens om att:
1. Guinness på fat är godast.
2. Guinness på burk samt Guinness på flaska med kolsyrepatron kommer som god tvåa. Här var panelen överens som att färskheten är avgörande för kvalitén.
3. På sista plats – men ändå välsmakande – kom Guinness på flaska utan kolsyrepatron.

Hur det gick i blindtestet. Jag prickade in fyra rätt av fyra möjliga. Detta gjorde ingen annan. Alltså vann jag till de andras stora förtret. Under högtidliga former utnämndes Spanarn till ”Mr Guinness 2008” och en enkelbiljett till Åland överräcktes.

Efter ölprovningen avnjöts en måltid bestående av färskpotatis och grillad kotlett. Detta på en balkong med vidunderlig utsikt över Vättern. Senare hängde vi på en uteservering på Bishop Arms. Det var varmt och skönt med trevlig uppsluppen stämning med gudabenådad färsk fatguinness i glasen.

Nu ska jag gå ut och hugga upp en kubik ved. Nedan vinnarens formulär från ölprovningen. Klicka på bilderna.Särskilt tack till Snabben som tog initiativet och stod för mat och matlagning. Nästa träff som kommer äga rum i Göteborg är redan uppbokad.

3 kommentarer:

Tommy sa...

Med tanke på att undertecknad (Snabben) inte ens tycker om Guinnes, så kanske inte mina åsikter väger så tungt. Guinnes, för mig är en produkt där man har lyckats med marknadsföringen. Man behöver alltså god marknadsföring för att produkten ska sälja. Vad säger det om Guinnes och dess köpare???

Nåväl, vi hade en trevlig kväll, och det var det viktigaste. Efteråt fick jag en riktig öl istället, en Kilkennys.

Tommy

Jo tjena sa...

Jag är väldigt imponerad =)

Spanarn sa...

Tommy: Det doftar dålig förlorare ;) Jag kan bara prata om mig själv och inte alla andra som har den goda smaken att dricka Guinness. Så, för egen del upptäckte jag smaken först och den snygga marknadsföringen först senare. Men att marknadsföring är av stor betydelse oavsett produkt är ett konstaterat faktum. Ta bara Carlsberg som är en undermålig produkt men ändå säljer som tåget tack vare snygg marknadsföring.

Jo tjena: Tack men det har också krävts uppoffringar för att nå titeln. Mr Guinness 2008". Som hälsovådligt och oekonomiskt mycket inmundigande av Guinness. Men det har det varit värt och är även fortsatt det. :)